Gezond tandvlees voelt niet pijnlijk aan. Het is roze van kleur en ligt stevig tegen het gebit aan. Als het tandvlees pijnlijk aanvoelt, dan is dit een indicatie dat er iets aan de hand is. Echter, geen pijn ervaren is geen garantie voor gezond tandvlees. Er bestaan verschillende mogelijke oorzaken voor pijnlijk tandvlees.
Oorzaken pijnlijk tandvlees
Pijnlijk tandvlees duidt meestal op een tandvleesontsteking. Vaak wordt deze veroorzaakt doordat tandplak niet goed is verwijderd. Het kan ook voorkomen doordat er iets tussen de tanden of onder het tandvlees is blijven steken, zoals voedselresten. Het tandvlees gaat hierdoor ontsteken, waardoor het meestal rood kleurt en gaat zwellen. Tandvleesontsteking wordt meestal opgemerkt doordat het tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen. Tijdens het spugen komt dan bloed mee. Naast tandvleesontsteking bestaan ook andere oorzaken voor pijnlijk tandvlees. Te hard poetsen kan bijvoorbeeld leiden tot pijnlijk en bloedend tandvlees. Ook hard eten kan het tandvlees irriteren of beschadigen. Voorwerpen in de mond, zoals beugels, een kunstgebit of een piercing kunnen ook leiden tot beschadiging van het tandvlees. Bepaalde aandoeningen zoals candida, herpes en aften kunnen eveneens zorgen voor pijnlijk tandvlees. Ontsteking of beschadiging van de tandwortel kan ook een oorzaak zijn. Vraag bij twijfel over de oorzaak van pijnlijk tandvlees altijd een (tand)arts om advies. Voor een overzicht van alle mogelijke oorzaken klik hier.
Behandeling
De behandeling hangt uiteraard af van de oorzaak. Vaak ligt de oorzaak in een slechte mondhygiëne. Deze kan men zelf verbeteren door beter te poetsen en gebruik te maken van tandenstokers en floss.
Er zijn een paar bewezen middelen die helpen een tandvleesontsteking te genezen. Hier zie je een top10 overzicht van beste middelen.
Effectieve producten zijn: PerioTherapy, Oxyfresh Super relief gel, de Dentek Oral care kit en de Dentek ragers en flossers.
Als er sprake is van tandsteen, dan dient dit te worden verwijderd door de tandarts of mondhygiëniste. Je kunt ook zelf tandsteen verwijderen. Het is sowieso verstandig om de tandarts te bezoeken als de pijn niet binnen afzienbare tijd verdwijnt. De tandarts kan de precieze oorzaak dan vaststellen en zo nodig een behandelplan maken. Indien het pijnlijke tandvlees wordt veroorzaakt door een piercing, beugel of prothese, dan dient hieraan een aanpassing gemaakt te worden. Bij de aandoeningen candida en herpes kan medicatie worden voorgeschreven door de huisarts.
Tips
Een goede mondhygiëne voorkomt in veel gevallen pijnlijk tandvlees. Poets minimaal twee keer per dag. Reinig de ruimtes tussen tanden en kiezen met floss en tandenstokers. Poets niet te hard: oefen niet te veel druk uit en gebruik geen harde tandenborstel. Ga regelmatig naar de tandarts voor controle, bij voorkeur ieder half jaar. Dit is vooral belangrijk omdat sommige klachten in het begin moeilijk zelf op te merken zijn. De tandarts kan ze in een vroeg stadium herkennen en behandelen. Kijk uit met hard voedsel. Kauw dit goed en zorg dat er geen deeltjes in het tandvlees steken. Zorg voor een gezonde leefstijl met goede voeding en voldoende beweging. Dit verhoogt namelijk de weerstand, waardoor aandoeningen als herpes en candida minder opspelen.