Tandvlees dat gezond is, is roze van kleur en grenst stevig aan de tanden en kiezen. Het tandvlees zit grotendeels vast aan het gebit. Alleen aan de rand zit een smalle ruimte tussen het gebit en het tandvlees. Dit wordt de pocket genoemd. Gezond tandvlees bloedt niet tijdens het reinigen van het gebit of tijdens het eten. Wanneer echter tandvleesontsteking optreedt kan tandvlees gaan bloeden. In een enkel geval kan bloedend tandvlees ook worden veroorzaakt door te hard poetsen. Vraag bij twijfel de tandarts naar de oorzaak van het bloeden.
Symptomen
Wanneer tandvlees ontstoken raakt kan het rood van kleur worden en minder stevig aanvoelen. Er kan ook sprake zijn van zwelling. De meeste mensen merken tijdens het poetsen dat het tandvlees gaat bloeden. Wanneer tandpasta wordt uitgespuugd komt dan bloed mee. Het kan ook tijdens het eten bloeden, met name bij hard voedsel. Tandvlees hoort niet te bloeden, dus dit is een teken dat er is aan de hand is. Het kan echter ook voorkomen dat het tandvlees ontstoken is zonder dat hiervan duidelijke symptomen aanwezig zijn. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. De tandarts kan de gezondheid van het tandvlees controleren.
Oorzaken
Tandvleesontsteking, ook gingivitis genoemd, ontstaat wanneer de kleverige tandplak niet goed van de tanden en kiezen wordt verwijderd. In beginsel is dit niet ernstig en kan het eenvoudig verholpen worden door de mond beter te reinigen. Wanneer gingivitis echter onbehandeld blijft kan het op den duur schade aanrichten. Het tandvlees laat dan los van het gebit. De pocket wordt hierdoor dieper. In de pocket hopen bacteriën en plak zich op. Dit kan leiden tot tandsteen. Als de ontsteking de kans krijgt om zich uit te breiden kan deze het kaakbot aan gaan tasten. Er wordt dan gesproken van parodontitis. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Als het kaakbot ernstig aangetast raakt, dan wordt het afgebroken en kunnen tanden en kiezen losser komen te staan. In het ergste geval kunnen zij uitvallen. Parodontitis is niet alleen ongezond voor het gebit, maar is ook van invloed op de algehele gezondheid.
Behandeling en voorkoming
Behandeling en voorkoming richten zich op de verwijdering van tandplak. In eerste instantie kan men dit zelf doen door de mond goed schoon te houden. Dit houdt in minimaal twee maal daags poetsen, flossen en tanden stoken.
Er wordt ook steeds vaker gesproken over foliumzuur. Foliumzuur is net als aloe vera in staat om het bloeden te stoppen en het lichaam te helpen om de weefsels te herstellen. Er zijn in Europa maar een paar producten die dit hebben: Oxyfresh super relief gel en PerioTherapy, beide fabrikanten hebben een mondvriendelijke formule weten te realiseren die zowel antibacterieel zijn als herstellend – daarom effectiever dan de agressieve middelen zoals alcohol en chloorhexidine en peroxide. Voor een overzicht van de beste 10 middelen tegen ontstoken tandvlees klik hier.
Een elektrische tandborstel is extra effectief bij het verwijderen van plak. Handige tip: bij de apotheek en drogist zijn speciale rode tabletjes te koop om plak zichtbaar te maken. Indien er sprake is van tandsteen, dan dient dit verwijderd te worden door de tandarts of mondhygiëniste. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om de pockets met een operatieve behandeling schoon te maken. Dit wordt een flap-operatie genoemd.