opgezwollen tandvlees

Wat te doen tegen opgezwollen tandvlees

Gezwollen of opgezet tandvlees is een symptoom van een tandvleesontsteking, meestal veroorzaakt door tandplak of tandsteen. Tandplak bestaat onder andere uit bacteriën die het tandweefsel irriteren. Het lichaam reageert hierop door extra bloed naar het infectiegebied te sturen. Door de grotere toestroom van bloed ontstaat een zwelling. Opgezwollen tandvlees is te verhelpen. In dit artikel wordt de oorzaak uitgelegd en wordt beschreven hoe je opgezet tandvlees kunt behandelen, herstellen of genezen.


Oorzaken opgezwollen tandvlees

oorzaak ontstoken tandvleesBacteriën in onze mond, vermengd met kalk uit het speeksel, vormen tezamen een wit laagje plak op onze tanden. Door onvoldoende mondhygiëne verhardt dit laagje tandplak tot tandsteen. Tandsteen zorgt ervoor dat de tand ruw en korrelig wordt, waardoor andere bacteriën zich nog makkelijker kunnen hechten.

Een grote concentratie bacteriën zorgt voor irriterend, bloedend en opgezwollen tandvlees. In een later stadium kan het weefsel zelfs terugtrekken. Een goede mondhygiëne is daarom essentieel om tandvleesontstekingen te voorkomen. Voor een Top10 overzicht met goede middelen tegen opgezwollen tandvlees bekijk dan dit artikel.

 

Risicogroepen

opgezet tandvleesOnderzoek heeft aangetoond dat sommige factoren de kans op een ontsteking van het tandvlees doen toenemen. Risicogroepen zijn rokers, patiënten die geneesmiddelen gebruiken, diabetici en zwangere vrouwen. Ook mensen met een vitaminetekort lopen meer gevaar op mondinfecties. Daarnaast kan een getrokken verstandskies of beugel de weefsels doen opzwellen.

Rokers moeten extra bedacht zijn op een goede mondverzorging vanwege een slechtere doorbloeding van het tandvlees, waardoor tandvleesontstekingen bij rokers minder opvallen. Voor een overzicht van alle oorzaken van tandvleesproblemen klik hier.

 

Symptomen opgezwollen tandvlees

De symptomen zijn vast te stellen tijdens een visuele inspectie van het gebit. Afhankelijk van de fase waarin de ontsteking zich bevindt, ontdekt u verschillende symptomen simultaan. Bij een beginnende tandvleesontsteking zijn er niet altijd symptomen waar te nemen. Naarmate de ontsteking zich ontwikkelt, kleurt het tandvlees rond de tanden rood in plaats van roze. De rest van het tandvlees krijgt een glanzende schijn en zwelt op. Tijdens het eten en het poetsen kan het bloeden. Tenslotte heeft u bij opgezet tandvlees ook last van een slechte adem en een pijnlijk gebit, zelfs ná het poetsen.

 

Behandeling van opgezet tandvlees

Om opgezwollen tandvlees succesvol te behandelen en te genezen is het belangrijk te poetsen, te flossen en te spoelen met de juiste producten. Op deze pagina hebben we de beste 10 middelen op een rijtje gezet.

 

Oplossing opgezwollen tandvlees

tandvleesontsteking behandelingPoets uw gebit minstens tweemaal per dag met een speciale tandpasta. Het liefst een tandgel op basis van actief zuurstof, aloë vera, zink en tea tree olie. De fabrikanten van PerioTherapy en Oxyfresh hebben zo’n formule weten te realiseren, zónder schadelijke bestanddelen toe te voegen. De producten zijn hier te bekijken.

 

Poets minstens twee keer per dag en twee minuten lang zodat je zeker weet dat er zo min mogelijk bacteriën achterblijven. De ruimte tussen je tanden verzorg je nadien met flosdraad of tandenstokers. Vergeet deze tussenruimtes niet want hier stapelen etensresten zich op, zelfs na het poetsen. Een volledig setje met de goed stook- en flossmiddelen vind je in dit artikel over tandplak weghalen.

 

Eventueel maak je na een poetsbeurt ook gebruik van een mondspoelmiddel. Een spoelmiddel zoals OxyFresh versnelt de genezing van het tandvlees vanwege haar helende en verzorgende eigenschappen.

 

  • Het masseren van tandvlees zorgt voor een betere doorbloeding waardoor het lichaam extra witte bloedcellen naar het beschadigde gebied stuurt. Gebruik hiervoor een speciale massagetool.
  • Het voorkomen van een droge mond helpt aanzienlijk mee in de strijd tegen ontstoken tandvlees. Een droge mond kan worden voorkomen door voldoende water te drinken, op citristabletjes te zuigen (DR Katz Dry Mouth Lozenges) en een gel op je tanden te smeren voordat je gaat slapen. (Tip: Gece dry mouth gel)

 

Verdwijnt de ontsteking niet, dan doe je er verstandig aan contact op te nemen met je tandarts. In minder dan 15 minuten verwijdert hij alle tandsteen en tandplak zodat u weer over een verzorgd gebit beschikt. Sommige mensen kiezen ervoor zelf tandsteen te verwijderen. Daarbij is het belangrijk zelf een grondige mondhygiëne toe te passen. Hier vind je een paar uitstekende tips.

 

Behandel opgezwollen tandvlees zo snel mogelijk. Onbehandelde tandvleesontstekingen leiden op lange termijn tot paradontitis. Hierbij tasten de bacteriën naast het tandvlees ook het weefsel rond de tand aan. Dit leidt uiteindelijk tot teruggetrokken tandvlees uitvallende tanden en aangetast kaakbot.

 

Lees ook

oorzaak ontstoken tandvlees