Ontstoken tandvlees genezen of herstellen? Lees dan de onderstaande 10 tips. Een tandvleesontsteking komt voornamelijk door tandplak waarin zich bacteriën bevinden. Deze bacteriën veroorzaken én continueren een ontsteking. Het genezen of herstellen van bloedend, pijnlijk of terugtrekkend tandvlees is daarom vooral gericht op de ‘mechanische’ verwijdering van plaque en tandsteen. Tegelijkertijd zal het weefsel eerder opknappen wanneer het wordt voorzien van herstellende middelen met o.a. foliumzuur.
Tip 1. Gebruik goede antibacteriële spoelmiddelen
Spoelen tegen een tandvleesontsteking is misschien wel de beste manier om bacteriën te bestrijden en het ontstoken weefsel te genezen. Maar pas op. Mondwaters met ingrediënten zoals chloorhexidine, triclosan, peroxide, sodium lauryl sulfaat en alcohol hebben weliswaar een antibacteriële werking, maar zijn erg ‘agressief.’
Het gebruik hiervan gaat vaak gepaard met vervelende bijwerkingen zoals slechte adem, tandverkleuring, aften en een brandend gevoel in de mond. Kies daarom liever voor minder commerciële (niet zure) mondwaters. Spoelmiddelen voorzien van ‘actief zuurstof’, foliumzuur, aloë vera en zinklactaat zijn zowel gebitsvriendelijk als effectief. Deze (schaarse) formules zijn in Europa te vinden in de producten van PerioTherapy en OxyFresh.
Voor een volledig top10 overzicht van de beste middelen tegen ontstoken tandvlees klik hier.
Tip 2. Flos met zijden draad en fluorcoating
Een belangrijk onderdeel bij het genezen van een ontsteking is flossen. Sla het ontstoken gebied niet over. Elk gezond gebit heet een 1-3 mm diep ‘gleufje’ tussen het tandvlees en de tanden. In dit randje (ook wel sulcus genoemd) hopen zich bacteriën op die de ontsteking verergeren en continueren. Alleen met goede flosmiddelen kun je deze bacteriën volledig wegnemen. Flossen is niet erg populair omdat (ouderwets) flosdraad moeilijk te coördineren is zonder in hey tandvlees te snijden. Gebruik daarom liever een flossboogje met curve en zijden draad. (Tip: Dentek Easy Reach Flosspick).
Tip 3. Let op je voeding
De consumptiebeperking van suikers en frisdranken kan de opbouw van tandplak verminderen en een ontsteking voorkomen. Bacteriën breken de suikers af, waarbij zuren vrijkomen die het glazuur beschadigen en het tandvlees irriteren. Suikers kunnen tevens het glazuur poreus maken. Door de ribbelige structuur van de tand kunnen dan kleurstoffen, caffeïne en nicotine gemakkelijker neerslaan op de tanden. Aanslag op de tanden kan veilig worden weggeveegd met de Stain Remover van Piksters, te vinden op o.a. bol.com.
Tip 4. Verwijder zichtbaar tandsteen
Het zijn vooral de bacteriën tussen de tandsteenkristallen die ontstoken en teruggetrokken tandvlees veroorzaken. Tandsteen bevindt zich met name aan de binnenkant van de snijtanden (vlakbij de speekselklieren) en tussen de achterste kiezen. Veel mensen verwijderen beginnend tandsteen zelf met een consumentenhaakje (Profi). de Profi Oral Care Kit is een veilig instrument voor de ongetrainde gebruiker. In dit artikel lees je alles over zelf tandsteen verwijderen.
Tip 5. Voorzie het weefsel van actief zuurstof en foliumzuur
2 minuten lang poetsen met een tandvleesgenezende tandpasta en een zachte tandenborstel kan het tandvlees sneller doen herstellen. Net als Oxyfresh mondwater heeft ook Oxyfresh tandpasta verzorgende eigenschappen. Het grote verschil met andere tandpasta’s is dat de tandgel van Oxyfresh werkt op basis van actief zuurstof, een bestanddeel dat ook steeds vaker wordt toegepast in ziekenhuizen vanwege haar sterke reinigingskracht en lichaamsvriendelijke werking. Na het poetsen kan Oxyfresh Super Relief gel met behulp van een mouthtray of monosyringe op de weefsels worden aangebracht. Laat het enkele minuten inwerken zodat het foliumzuur in staat is om het tandvlees te herstellen. Bekijk de producten hier.
Tip 6. Pas je leefstijl aan
Een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis of parodontitis genoemd, zien we vooral ontstaan door ‘slechte’ gewoonten zoals roken, overmatige suikerinname of stress. Met name rokers hebben 5 keer meer kans op ontstoken tandvlees dan niet-rokers. Door je leefstijl op verschillende manieren aan te passen zal een ontsteking van het tandvlees sneller genezen of herstellen.
Tip 7. Masseer het tandvlees
Het masseren van tandvlees klinkt misschien gek, maar het heeft wel degelijk invloed op een versnelde genezing van een tandvleesontsteking. Tandvlees masseren met een speciale ‘gum massager’ zorgt ervoor dat witte bloedcellen het ontstoken weefsel beter kunnen bereiken. Witte bloedcellen bevatten helende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het toothpick setje van Profi bevat een tandvleesmasserende tool. Klik hier om dit product te bekijken. Ook de Easy Reach flosspick bevat een ribbelige tandenstoker dat eenvoudig etensresten verwijdert en tegelijkertijd het tandvlees masseert.
Tip 8. Schraap tongbacteriën weg
Tandvleesaantastende bacteriën kunnen zich ook bevinden op je tong. In de strijd tegen geïrriteerd tandvlees is tongschrapen daarom een belangrijk onderdeel. Daar komt bij dat tongplak een van de meest voorkomende oorzaken is van slechte adem. De oppervlakte van de tong is bedekt met smaakpapillen en haartjes waartussen bacteriën zich gemakkelijk kunnen verstoppen. Tongaanslag kun je eenvoudig wegschrapen met een Orabrush.
Tip 9. Neutraliseer de PH waarde in de mond
Bacteriën zijn het meest schadelijk in een mondholte met een lage ph waarde, oftewel een hoge zuurgraad. In een zure omgeving tasten deze micro-organismen het tandvlees aan en creëren ze tegelijkertijd een stinkende mondgeur. Door een mondspoelmiddel te gebruiken met natrium bicarbonaat zal de hoogte van de zuurgraad afnemen waardoor de ademkwaliteit verbetert en bacteriën het tandvlees niet verder kunnen aantasten. (Tip: Oxyd8).
Tip 10. Bezoek een tandarts
Heb je de juiste mondverzorgingstechnieken toegepast en lijkt de ontsteking na twee weken nog niet voorbij? Of twijfel je aan je gezondheid? Raadpleeg dan de tandarts. De tandarts controleert de conditie van het tandvlees en verwijdert waar nodig tandsteen. In het geval van een ontsteking waarbij het tandvlees flink is teruggetrokken zal de arts een aantal handelingen verrichten waaronder:
- Een bacteriekweek maken
- Meten hoe snel het tandvlees bloedt
- Meten hoe diep de pockets zijn. Pockets dieper dan 3 mm duidt op een ontsteking (parodontitis)
- De hoeveel plaque meten dat zich bevindt in de pocket
- Röntgenfoto’s maken om te zien of het kaakbot is aangetast
- Antibiotica of een spoelmiddel met chloorhexidine voorschrijven
In het uiterste geval kan een parodontoloog kiezen voor een flapoperatie, waarbij het tandvlees wordt losgemaakt zodat de pockets beter schoongemaakt kunnen worden. Na een behandeling zal de arts je adviseren er een betere mondhygiëne op na te houden. Voor de beste mondhygiëne tips verwijzen we je graag door naar dit artikel.
Lees ook: