ontstoken tandvlees spoelen

Onstoken tandvlees spoelen met een mondwater? Let dan goed op. Het gebruik van mondwaters tegen een tandvleesontsteking kan bijwerkingen veroorzaken zoals verkleuring van de tanden, mondbranden, aften, slechte adem en in een enkel geval leiden tot mondkanker. Ook kunnen veel spoelmiddelen de ontsteking continueren of zelfs verergeren. In dit artikel leggen we uit wat goede en mindere goede ingrediënten zijn in de strijd tegen ontstoken, pijnlijk en bloedend tandvlees.


 

Spoelmiddelen met bijwerkingen

tandvleesontsteking spoelen

Veel mondwaters beschikken over ingrediënten die weliswaar ‘actief’ aanvoelen, maar niet effectief zijn. Daarnaast bevatten de meeste spoelingen een te hoge zuurgraad, dat ertoe kan leiden dat het glazuur ‘loslaat’.

Een ph waarde lager dan 4,5 kan er al voor zorgen dat tandglazuur verandert in een oplossing. Wees dus bedacht op wat je gebruikt, want veel middelen zijn schrikbarend zuur.

 

Wanneer men last heeft van een beginnende tandvleesontsteking  spoel dan het liefst met natuurlijke ingrediënten (tip: OxyFresh) en vermijdt waar mogelijk spoelmiddelen met de volgende bestanddelen:

 

Chloorhexidine, triclosan en Cetylpyridinechloride. Ze doden weliswaar de bacteriën in de mond, maar kunnen tegelijkertijd de tanden en tong verkleuren en een brandende mond en verstoorde smaak veroorzaken.

Alcohol (en menthol). Zowel alcohol als menthol drogen de mond uit, waardoor bacteriën ongestoord het tandvlees kunnen irriteren. Tevens wordt er beweerd dat spoelen met een alcoholisch mondwater kan leiden tot mondkanker.

Sodium lauryl sulfaat. Natrium of sodium lauryl sulfaat wordt gebruikt als ‘prikkende schuimer’ waardoor de consument het idee krijgt dat het écht werkt. In werkelijkheid is sodium lauryl sulfaat erg agressief en maakt het microscopische wondjes in je weefsels, hetgeen kan uitmonden in aften, ontstekingen en slechte adem.

 

Actief zuurstof en zink als alternatief

spoelen tegen bloedend tandvleesSpoelmiddelen die zowel antibacterieel als mondvriendelijk zijn bevatten op zijn minst 4 van de onderstaande ingrediënten zoals:

 

  • Actief zuurstof
  • Aloë vera
  • Tea tree olie
  • Foliumzuur
  • Zink
  • Carrageenan / Q10

 

Met name actief zuurstof wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor chloorhexidine. Omdat anäerobe bacteriën (verantwoordelijk voor een tandvleesontsteking) niet kunnen overleven in een zuurstofrijke mondholte sterven ze direct af. Ook tea tree olie, foliumzuur en zink hebben sterke antibacteriële eigenschappen en tegelijkertijd een verzorgende werking. Aloë vera en Q10 stoppen het bloeden en herstellen het beschadigde tandvlees. De meeste van deze ingrediënten vind je terug in de producten van PerioTherapy en Oxyfresh. Tevens zijn deze producten als één van de enige spoelmiddelen niet zuur.

 

Chloorhexidine

Spoelingen met chloorhexidine worden vaak voorgeschreven door artsen in het geval van een hevige ontsteking, teruggetrokken tandvlees, parodontitis of na een flapoperatie. Chloorhexidine is op recept verkrijgbaar. Ook kan antibiotica worden voorgeschreven. Als je twijfelt aan je mondgezondheid raadpleeg dan altijd een arts.

 

10 tips tegen ontstoken tandvlees

  1. Spoel met actief zuurstof en aloë vera (Tip: Oxyfresh)
  2. Gebruik een flospick met zijden draad (Comfort Clean Easy reach). Ook ragen en stoken helpt mee in het proces tegen ontstoken tandvlees (Dentek ragers en stokers)
  3. Kauw op suikervrije kauwgom met xylitol (Kaux of DR Katz Dry mouth Lozenges)
  4. Verwijder beginnend tandsteen zelf met Profi of bezoek een mondhygiënist)
  5. Poets 2 maal daags 2 minuten lang met cirkelvormige bewegingen en een zachte borstel (Sensodyne super soft)
  6. Masseer het tandvlees met een gum massager (Dentek profi kit)
  7. Stop met roken
  8. Eet voldoende fruit en probeer de suikerinname te beperken.
  9. Schraap de bacteriële aanslag van je tong (Tip: Oolitt Elite)
  10. Ga minimaal 2 keer per jaar naar de tandarts. In het geval van hevig terugtrekkend of teruggetrokken tandvlees is directe behandeling door een specialist noodzakelijk.

Lees ook:

oorzaak ontstoken tandvlees