Tandvleesontsteking verhelpen? Tips!
Een tandvleesontsteking (gingivitis) is een reactie van het lichaam met als doel de infectie van tandweefsel te bestrijden. Het lichaam stuurt bloed en antibacteriële stoffen richting het infectiegebied waardoor het tandvlees kan opzwellen en bloeden tijdens poetsen. In dit artikel lees je de oorzaken en symptomen van gingivitis en worden enkele tips beschreven waarmee je een ontsteking van het tandvlees kunt genezen, herstellen of behandelen.
Oorzaak tandvleesontsteking.
Hoe ontstaat een tandvleesontsteking? Een ontsteking van het tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Wat de boosdoener ook zal zijn, in bijna alle gevallen blijkt vorming van tandsteen en tandplak erbij betrokken.
- Een ontsteking van het tandvlees wordt vooral veroorzaakt door de opeenhoping van tandplak dat zich bevindt tussen de achterste kiezen en onder de tandvleesranden. Een tandenborstel bereikt deze ruimtes minder makkelijk dan bijvoorbeeld flosdraad. Vooral na je 30e levensjaar is het belangrijk om naast het tandenpoetsen ook je tanden te flossen. In dit artikel artikel lees je wat populaire flosproducten zijn.
- Wanneer tandplak niet op tijd wordt weggepoetst verandert het in tandsteen. Tandsteen zorgt ervoor dat bacteriën zich gemakkelijker kunnen hechten aan de tanden en zal dus al snel uitmonden in een ontsteking. Tandsteen kun je niet zomaar verwijderen, gebruik daarvoor een tandsteenhaakje of breng een bezoek aan de tandarts.
- Een andere mogelijke oorzaak is het gebruik van tandpasta of mondwater met sodium lauryl sulfaat. Sodium lauryl sulfaat is een agressief schuimmiddel en veroorzaakt microscopische wondjes in je slijmvliezen. Ook middelen met alcohol, chloorhexidine, triclosan en waterstofperoxide kunnen voor problemen zorgen.
- Rokers hebben zes keer sneller kans op een tandvleesontsteking. Rookgassen zijn giftig en verdrogen de mond waardoor het tandvlees snel geïrriteerd raakt. Stoppen met roken zal dus aanzienlijk meehelpen in het genezingsproces.
- Het ouder worden en daarbij de grotere kans op diabetes of monddroogheid (xerostomie) kan leiden tot een ontsteking aan het tandvlees. In een uitgedroogde mond kunnen bacteriën beter overleven. Een ruime speekselvloed is daarom belangrijk voor een gezonde mond. Voorkom xerostomie door voldoende water te drinken en bevochtigingsmiddelen te gebruiken zoals Kaux kauwgom en Gece Dry Mouth Gel.
- Problemen in de hormonale huishouding, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap kan resulteren in ontstoken tandvlees. Voor meer informatie over een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap lees dan dit artikel.
- Sommige medicijnen kunnen ontstoken tandvlees bevorderen. Medicijnen kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van speekselklieren waardoor ze de mond uitdrogen. Een droge mond gaat vaak gepaard met slechte adem en een snelle vorming van tandplak en tandsteen.
- Na het trekken van een verstandskies kan het tandvlees gaan ontsteken. Dit gaat meestal na enkele dagen vanzelf weer voorbij.
- Een witte aanslag op de tong geeft een grotere kans op ontstoken tandvlees. Tongbacteriën verplaatsen zich niet alleen snel richting je tandweefsels, maar produceren óók zwavelgassen (slechte adem). Slechte ademgassen vanaf de tongrug zijn toxisch, waardoor bacteriën gemakkelijker het tandweefsel kunnen binnendringen. Het dagelijks poetsen van je tong voorkomt slechte adem en vermindert tevens de kans op tandvleesproblemen. Je tong poetsen gaat eenvoudig met Orabrush.
Een uitgebreid overzicht van alle mogelijke oorzaken van een tandvleesontsteking kun je lezen in dit artikel.
Symptomen tandvleesontsteking
Een tandvleesontsteking gaat vaak gepaard met verschillende klachten en symptomen.
- Het tandvlees krijgt een donkerrode of dieprode kleur en gaat opzwellen.
- Een tandvleesontsteking is soms pijnloos en onopvallend. In een enkel geval is er wél irritatie of pijn.
- Het tandvlees kan gaan bloeden na het poetsen of eten.
- In een later stadium kan het tandvlees gaan optrekken of terugtrekken.
Voor een volledig overzicht van alle mogelijke symptomen van een tandvleesontsteking klik hier.
Behandeling en tips bij ontsteking tandvlees
Wat te doen bij een tandvleesontsteking? De behandeling is voornamelijk gericht op het verwijderen van infecterende bacteriën en de mond te vrijwaren van plaque en tandsteen. Dat kun je onder andere realiseren door te spoelen en tegelijkertijd te flossen, te ragen en te stokeren.
De meeste spoelmiddelen tegen ontstoken tandvlees zijn erg agressief, waardoor ze de natuurlijke mondflora ontregelen en tanden verkleuren. Ook lezen we op forums dat mensen last krijgen van een veranderde smaak, verkleurde tanden of een zwarte tong. Kijk daarom uit voor middelen met chloorhexidine, triclosan, peroxide, alcohol en cetylpyridinechloride.
Wat is dan wel een goed middel tegen een tandvleesontsteking? Kies liever voor producten die bestanddelen bevatten zoals zink, actief zuurstof en tea tree olie. Ze hebben dezelfde antibacteriële kracht als chloorhexidine, maar dragen hun steentje ondertussen óók bij aan een gezonde, gehydrateerde en frisse mond. De producten van PerioTherapy en Oxyd8 Plus zijn daarom een uitstekend wapen tegen een tandvleesontsteking. Naast spoelen kun je nog meer doen:
Probeer uw tanden minimaal twee keer per dag twee minuten lang aandachtig te poetsen, het liefst met een antibacteriële tandpasta op basis van sodium chlorite, zoals PerioTherapy. Daarnaast zal stoken, flossen, ragen en je tong poetsen hulp bieden. Tot slot kun je ervoor kiezen tandsteen te verwijderen met een tandartshaakje.
Omdat bacteriën zich veelal bevinden in de sulcus, is flossen een uitstekende manier om tandvleesproblemen te voorkomen. De meeste mensen vinden flosdraad onhandig en niet fijn. De Easy Reach flospick is dan een slimme vervanger. Dit vaste flosboogje bestaat uit zijden draad en bereikt de kleinste plekjes moeiteloos zonder in het tandvlees te snijden. Meer over dit product vind je hier.
Genezing en herstellen – tandvleesontsteking wat te doen?
De genezing van een tandvleesontsteking gaat niet altijd vanzelf. Een propere mondhygiëne is van essentieel belang. Indien je gingivitis negeert en niet de aandacht vestigt op goed poetsen, spoelen en flossen, kan de ontsteking doorgaan tot dieperliggende weefsels. Een vergevorderde ontsteking noemt men parodontitis, waarbij tanden uiteindelijk loskomen van het tandvlees en de ontsteking toegang heeft tot nog dieper liggende structuren. In extreme gevallen vindt afbraak van het kaakbot plaats. Het grote probleem is dat die ontwikkeling soms pijnloos en onopvallend is. Bezoek bij twijfel direct uw tandarts.
Wanneer naar de tandarts:
• Doet uw tand en/of tandvlees langdurig pijn: maak een afspraak!
• Ligt de tandhals vrij of staat de tand los: maak een afspraak!
• Twijfel je: maak een afspraak!
Wat kun je verwachten bij de tandarts:
• Tandplak en tandsteen worden door de tandarts verwijderd. Waar nodig wordt ook het ontstoken tandvlees weggehaald, uiteraard onder lokake verdoving.
• Een ontsteking van omliggende weefsels kan de specialist doen besluiten de gehele tand te verwijderen.
• Mondspoeling kan gestart worden en in extreme vormen zal antibiotica voorgeschreven worden.
• De tandarts zal je adviseren er een betere mondhygiëne op na te houden.
No Responses