teruggetrokken tandvlees

Wat te doen tegen teruggetrokken of terugtrekkend tandvlees?

Terugtrekkend of teruggetrokken tandvlees is een probleem wat veelal hoort bij het ouder worden en kan daarnaast worden veroorzaakt door een tandvleesontsteking. Optrekkend tandweefsel (gingivarecessie) kan ervoor zorgen dat de tandhalzen bloot komen te liggen, waardoor niet alleen tandgevoeligheid, maar ook tanduitval kan optreden. In dit artikel worden de oorzaken en symptomen beschreven. Ook leest men tips voor  het behandelen, herstellen of genezen van wegtrekkend tandweefsel.

oorzaak teruggetrokken tandvleesOorzaak teruggetrokken tandvlees

Er zijn verschillende oorzaken van optrekkend tandvlees aan te wijzen, waarbij langdurige aanwezigheid van tandplak en tandsteen in bijna alle gevallen dé hoofdaanstichter is.

De behandeling is daarom voornamelijk gericht op het verwijderen van tandsteen en tandplak tezamen met consequent poetsen, spoelen en flossen met de juiste middelen. Voor een overzicht van goede producten tegen tandvleesproblemen klik hier. Hieronder lees je 10 verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat het tandvlees kan gaan optrekken.

 

teruggetrokken tandvlees behandelingOorzaak 1. Tandplak en tandsteen
Tandplak of tandsteen bevat bacteriën die het tandvlees irriteren en bij onvoldoende mondhygiëne uiteindelijk een infectie teweeg kunnen brengen. Als je hier niets aan doet zal het tandvlees op den duur optrekken, met alle gevolgen van dien. Tandenpoetsen alleen is meestal niet voldoende om álle plaque te verwijderen. Lees hier wat je nog meer kunt doen.

 

precision softOorzaak: 2. Te hard poetsen
Door te vaak of te hard poetsen kun je het tandvlees kapot maken, wat soms ook teruggetrokken tandvlees veroorzaakt. Daarnaast kunnen te harde tandenborstelhaartjes zelf al schade teweegbrengen. Het gebruik van een zachte tandenborstel is dan ook aan te raden. De Precision Soft heeft afgeronde borstelhaartjes en is daarom een stuk zachter dan de meeste andere commerciële borstels. Bekijk product.

 

knarsbitjeOorzaak 3. Tandenknarsen
Tandenknarsen kan ervoor zorgen dat het tandglazuur sneller slijt dan normaal, waardoor het tandbeen bloot kan komen te liggen. Dit gaat vaak gepaard met optrekkend tandvlees. Tandenknarsen gebeurt veelal onbewust tijdens het slapen en kan worden behandeld door een fysiotherapeut of psycholoog. Schade aan het gebit kan worden voorkomen door het dragen van een kwalitatief knarsbitje.

 

Oorzaak 4. Ouder worden
Het tandvlees zal zich verder terugtrekken naarmate je ouder wordt. Dit komt doordat je vatbaarder bent voor aandoeningen en vaker medicijnen slikt. Terugtrekkend tandvlees komt natuurlijk ook bij jongeren voor. In veel gevallen is er dan een aanwijsbare oorzaak zoals onvoldoende poetsen en flossen, roken, te hard of te vaak poetsen en het gebruik van een verkeerde tandpasta met sodium lauryl sulfaat of alcohol.

 

Oorzaak 5. Gingivitis
Wanneer er een tandvleesinfectie plaatsvindt, zet het lichaam een ontstekingsreactie in, waarbij het tandvlees kan zwellen en uiteindelijk kan terugtrekken. Een tandvleesontsteking heet ook wel gingivitis. Gingivitis zorgt daarnaast voor bloedingen tijdens het tandenpoetsen. Meer over gingivitis.

 

6. Parodontitis
Parodontitis is een veel ernstigere vorm van een tandvleesontsteking en kan er voor zorgen dat de tanden los gaan zitten, doordat het tandvlees zich te ver terugtrekt. Lees hier meer over parodontitis en wat je ertegen kunt doen.

 

7. Bezoek mondhygiëniste
Soms kan het tandvlees zich ook iets gaan optrekken wanneer je net bij de mondhygiëniste bent geweest. Het is dan wat geïrriteerd door het tandsteenhaakje, maar zal zich snel herstellen.

 

8. Overige oorzaken
Nog meer redenen waarom het tandvlees kan ontsteken en terugtrekken.

 

Symptomen terugtrekkend tandvlees

Het terugtrekken van tandvlees gaat gepaard met verschillende klachten en symptomen.

  1. Opgezwollen, rood loszittend tandvlees.
  2. Gevoelige tanden en tandhalzen. Met name tijdens het eten of drinken van koude of warme voedingsmiddelen.
  3. Slecht uitziend gebit. Doordat het tandvlees zich terugtrekt zal er meer van de tand en/of tandwortels te zien zijn waardoor het gebit er minder mooi uitziet.
  4. Pijnlijk tandvlees. Hoewel niet iedereen pijn ervaart, kan het tandvlees in een enkel geval zeer doen.
  5. Slechte adem, het tandvlees trekt omhoog of trekt weg.

 

Teruggetrokken tandvlees wat te doen?

easy reach back teethWat te doen bij optrekkend tandvlees? U kunt zelf het nodige ondernemen om teruggetrokken tandvlees te voorkomen, zoals bijvoorbeeld het poetsen met een zachte tandenborstel, flossen, spoelen met mondwater en/of het gebruik van tandenstokers. Voor een overzicht van de allerbeste 10 middelen bij een tandvleesontsteking klik hier.

 

Tandarts

Wanneer u langer dan een week last heeft van teruggetrokken tandvlees is het raadzaam om zo snel mogelijk een tandarts te benaderen. Een tandarts kan de exacte oorzaak vaststellen en indien noodzakelijk een behandeling uitvoeren om het (ontstoken) tandvlees grondig te reinigen waardoor verdere klachten te beperken zijn.

 

Behandeling door tandarts

Genezing:
In sommige gevallen is de ontsteking zo ver gevorderd dat opgetrokken tandvlees zich niet meer vanzelf kan herstellen. Daarom is het goed dat er vandaag de dag een aantal uitstekende behandelmethoden beschikbaar zijn.

 

Behandelingen:
Een epithese is zo’n mogelijke oplossing. Wanneer het tandvlees zich zover heeft teruggetrokken dat het uiterlijk van het gebit is afgenomen dan kan er worden gekozen voor een epithese. Een epithese is een plaatje van zacht kunsthars wat over de tanden kan worden geplaatst. Een epithese is uitneembaar zodat u gemakkelijk en goed het nog aanwezige echte tandvlees en de tanden kunt reinigen. Ook dient u een epithese uit te doen wanneer u gaat slapen.

Een andere oplossing bestaat uit een tandvlees transplantaat. In dit geval wordt een (klein) stukje tandvlees, wat doorgaans uit het verhemelte gehaald wordt, op de plek van het teruggetrokken tandvlees geplaatst.

 

Lees ook