Wanneer je zwanger bent heb je een verhoogde kans op ontstoken tandvlees (gingivitis). Het zorgvuldig verzorgen van je mond tijdens de zwangerschapsperiode is daarom extra belangrijk. Sommige onderzoekers hebben ontdekt dat een (ernstige) tandvleesontsteking in enkele gevallen kan leiden tot vroeggeboorte. In dit artikel wordt uitgelegd wat de oorzaak kan zijn van gingivitis tijdens de zwangerschap en worden enkele tips beschreven waarmee je bloedend of pijnlijk tandvlees kunt behandelen.
Waarom ben je extra vatbaar voor gingivitis als je in verwachting bent?
Wanneer je zwanger bent, verandert je hormoonspiegel. Een verhoogde hormoonspiegel heeft onder andere tot gevolg dat het tandvlees sterk reageert op tandplak. Tandweefsel is minder weerbaar, waardoor het al snel gaat ontsteken, bloeden, opzwellen en in een later stadium kan gaan optrekken.
Niet alleen een verhoogde oestrogeenspiegel, maar ook zwangerschapsmisselijkheid kan gebitsproblemen ontketenen. Omhooggekomen maagsappen hebben een erg hoge zuurgraad, waardoor tandglazuur overgaat in een oplossing. Poets daarom niet direct je tanden nadat je hebt overgegeven.
Symptomen ontstoken tandvlees bij zwangerschap
Enkele klachten die zich kunnen voordoen tijdens een tandvleesontsteking gedurende de zwangerschapsperiode zijn:
- Teruggetrokken, ontstoken, optrekkend, rood of bloedend tandvlees
- Opgezet, pijnlijk , gevoelig of terugtrekkend tandvlees
- Vieze smaak in de mond
- Slechte adem
Vroeggeboorte
Uit onderzoeken is gebleken dat hevige tandvleesproblemen ervoor kunnen zorgen dat kinderen te snel geboren worden. Wanneer bij een extreme ontsteking (parodontitis) ook botweefsels worden aangetast, komen er bepaalde stoffen vrij die het lichaam verwarren. Er kunnen dan onrechtmatig weeën worden opgewekt.
5 Tips en adviezen
Een goede behandeling tegen mondbacteriën tijdens de zwangerschap is belangrijk. Wat kun je het beste doen? Als het tandvlees al bloedt of ontstoken is dan is het belangrijk de verzorging te continueren om te voorkomend dat er een hevigere ontsteking ontstaat zoals parodontitis.
Wat te doen tegen ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap:
- Poets je tanden minimaal 2 keer per dag 2 minuten lang met een superzachte tandenborstel. (Tip: Sensodyne Supersoft)
- Spoel je mond na iedere poetsbeurt met een mondvriendelijk en antiseptisch mondwater op basis van actief zuurstof en zonder alcohol zoals PerioTherapy of Oxyd8 Plus.
- Schraap je tong bacterievrij met een goede tongreiniger. (Tip: Orabrush)
- Probeer minimaal twee keer per dag te stokeren en flossen. Flossen met flosdraad van de rol vindt niet iedereen prettig. Probeer dan de Easy Reach. Dit is een vast (zijden) flosboogje en tandenstoker ineen. Bekijk product.
- Laat tandsteen verwijderen bij de tandarts of mondhygiënist. Sommige mensen kiezen ervoor om (licht) tandsteen zelf te verwijderen. In het setje van Profi zit onder andere een haakje dat is gemaakt van kunststof.
- Masseer het tandvlees voor een betere doorbloeding. Dat kun je realiseren met een speciale gum massager, die je terugvindt in de dental kit van Profi.
- Als je twijfelt aan de gezondheid van je gebit, vraag dan altijd om advies bij de tandarts.
De meeste mondwaters tegen een tandvleesontsteking bevatten agressieve stoffen zoals chloorhexidine, triclosan, cpc, peroxide of alcohol. Het spoelen met deze bestanddelen kunnen een negatieve invloed op de gezondheid van gebit. Kies daarom eerder voor veilige, milde, niet-zure en niet-bijtende producten op basis van sodium chlorite (actief zuurstof) zink, aloë vera en tea tree olie. Deze combinatie vind je terug in de producten van PerioTherapy en Oxyd8
Het is verstandig om een extra bezoek langs de tandarts of mondhygiënist te brengen wanneer je in verwachting bent. In het geval van een heftige ontsteking, waarbij tandvlees zich heeft teruggetrokken en pockets zijn ontstaan is directe interventie van een specialist noodzakelijk.